APK Keuring

De APK Keuring is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend ritueel.

En dat ligt natuurlijk aan het feit, dat niet alle auto’s in Nederland even nieuw zijn, en dat niet altijd alle onderhoudsbeurten worden gedaan.

En ook dat, is heel begrijpelijk. Een auto kost namelijk best wel veel geld, en dus maken veel mensen zich ieder jaar zich weer veel zorgen of hun voertuig wel door de verplicht APK keuring komt.

Wanneer APK keuring?

Als het voertuig al eerder een APK keuring heeft ondergaan, kan je dat heel makkelijk zien. APK KeuringJe pakt het vorige keuringsrapport erbij, dat je overigens altijd moet bewaren, en daarop staat de datum waaop de vorige APK keuring komt te vervallen.

Je kunt, bijvoorbeeld als je het keuringsrapport niet meer hebt, ook even een kenteken check doen. Daarop staat namelijk ook altijd de vervaldatum vermeld.

Is het betreffende voertuig nog niet eerder naar de APK keuring geweest, dan kan je makkelijk aan de richtlijnen zien, wanneer de betreffende auto voor het eerst gekeurd moet worden.

Daarbij is vooral belangrijk wat voor een brandstofsoort het voertuig gebruikt, en of de betreffende auto of motor al een oldtimer is.

Bijvoorbeeld auto’s op benzine, moeten voor het eerst gekeurd worden na 4 jaar, dan twee keer om de 2 jaar, en daarna ieder jaar.

Bij diesel, gas of een combinatie met electrisch, voor het eerst na drie jaar, en dan ieder jaar.

Is het voertuig ouder dan dertig jaar, dan eens per twee jaar de APK Keuring laten doen, en is de auto van voor het jaar 1960, dan is er geen verplichting om de APK keuring te laten doen.

Bij de APK keuring worden overgens verschillende onderdelen van het voertuig bekeken, en moet altijd door de gecertificeerd keurmeester gedaan worden.

Kortweg zijn de keuringseisen, althans de onderdelen die gekeurd worden

  • De Verkeersveiligheid. De technische toestand, onder andere de schokdempers en de remmen. Maar ook bijvoorbeeld of de verlichting in orde is.
  • Het Millieutechnische aspect, en daarbij wordt voornamelijk bekeken of de emissiewaarden aan de geldende richtlijnen voldoen.
  • En vanzelfsprekend het chassisnummer, waarbij gekeken wordt of het voertuig gestolen is.

Mocht je de APK keuring vergeten, dan moet je zo snel mogelijk naar een keuringsstation. Sterker nog, ergens anders mag je niet heenrijden.

Datzelfde is van toepassing als je auto wordt afgekeurd. Je mag dan alleen naar een garage rijden voor reparatie, en naar het keuringstation voor een herkeuring.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en vooral alles omtrent auto's en kentekens is erg leuk om over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...