De beste prijs voor je oude auto.

De beste prijs voor je auto? Dat heb je zelf in de hand!

Het besluit is genomen, je gaat een nieuwe(re) auto aanschaffen. Maar waar begin je? Uiteraard met de beste prijs voor je oude auto. Of je nou kiest voor de inruilprijs van de dealer bij wie je een nieuwe auto koopt of zelf op zoek gaat naar een geïnteresseerde koper, een goede prijs voor je oude auto heb je deels zelf in de hand. Veel zal afhangen van de staat van je auto, de kilometerstand en het schadeverleden van de auto. De koper kan veel van deze gegevens online terugvinden met een kenteken check. Deze gegevens bepalen vervolgens de prijsrange waarbinnen je auto verkocht wordt. Binnen die range wil je natuurlijk de best mogelijke verkoopprijs onderhandelen en met slechts een paar handelingen én een beetje gezond verstand is het niet moeilijk je auto voor de beste prijs te verkopen.

Schakel een professional in

Misschien is het nodig om een kleine maar noodzakelijke investering te doen. Op basis van een kenteken check heeft je koper inzicht in een aantal basisgegevens, de bezichtiging en de proefrit moeten hem definitief over de streep trekken. Laat een professionele taxateur naar je auto kijken en je adviseren welke reparaties noodzakelijk zijn. Vervolgens maak je de kosten/baten balans op om het maximale rendement uit je auto en de laatste investeringen voor de verkoop te halen.

Zelf kleine reparaties uitvoeren

Het weghalen van krasjes kun je makkelijk zelf doen en mochten bepaalde reparaties vergoed worden door je verzekering is dit natuurlijk een makkelijke besparing. Het is lastig te bepalen hoeveel een reparatie ‘oplevert’, maar dat is natuurlijk voor iedere auto anders. Zo kun je het vergelijken met de verkoop van een huis. Kleine investeringen in reparaties die onmiddellijk opvallen zorgen ervoor dat een eerste bod dichter bij je vraagprijs uitkomt.

Kies het juiste tijdstip

Vraag en aanbod is altijd leidend in de tweedehands automarkt. Met name de vraag wil door het jaar heen sterk fluctueren. Het is een feit dat het aanbod in januari vaak groter is, waardoor je concurrentie heviger is en je moet concurreren op prijs. Heb je een busje of grote gezinswagen, dan is verkoop vlak voor de vakantieperiode vaak hét tijdstip voor de beste prijs.

Onderhandel scherp, maar realistisch

Onderhandelen is een kunst op zich. Belangrijk hier is het koopmotief van de koper. Waarom is hij/zij op zoek naar jouw auto en welke heeft hij nog meer op het oog? Naast goede gespreksstof kun je deze informatie handig in je voordeel gebruiken. Autoverkoop is een gunmarkt. Vooral bij tweedehands auto’s is vertrouwen enorm belangrijk. Draai de situatie eens om en verplaats je in de koper.

Presentatie is alles

De eerste indruk is allesbepalend, een blinkende auto geeft je een flinke voorsprong. Zet je je auto vooraf in de was kan dat zomaar een paar honderd euro schelen bij het afdingen van de koper! Je auto verkopen klinkt dus als een hele onderneming maar als je het goed doet is alle tijd en moeite die je erin steekt het ook allemaal waard. Veel succes!

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en vooral alles omtrent auto's en kentekens is erg leuk om over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...